Asverstrooiing als asbestemming
i.o.v. Crematoria en Particulieren


Strooi uit mijn as voor alle winden,
dat wat mijn lichaam was de weg kan vinden
naar alles wat het eens beminde,
naar wolk en zee, en zich daarmee verbinden.
geschiedenis
Geschiedenis van de asverstrooiing en Aqua-Omega
As verstrooien in rivieren, op zee, in bos of veld is al sinds mensenheugenis gebruikelijk.
In Europa was het cremeren vanaf halverwege de Bronstijd tot aan de komst van het Christendom in gebruik bij zowel Kelten als Germanen, Grieken en Romeinen. Tot ver in de middeleeuwen vond dit zelfs nog plaats bij de Scandinavische volkeren.

Aan het einde van de 19e eeuw groeide ook in ons land de belangstelling voor cremeren. In 1913 kreeg Nederland te Driehuis-Westerveld (Velsen) zijn eerste crematorium en vond daar in 1914 de eerste crematie plaats. In 1954 wordt te Dieren (Gdl) een tweede crematorium geopend.
In 1963 wordt crematie ook door de R.K. kerk officieel toegestaan. Hierop wordt in1968 in de 'Wet op de Lijkbezorging' o.a. cremeren en begraven op gelijke voet gesteld. Deze wetaanpassing heeft een sterke groei van het aantal crematoria tot gevolg, anno 2005 telt Nederland er ruim 50.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat verstrooien op zee het minst milieu belastend is. Meestal werd de as bij het crematorium verstrooid of aldaar bijgezet in een columbarium.
Momenteel zijn de wettelijke mogelijkheden van gedenken na crematie zelfs groter dan de mogelijkheden na begraven.
Noemenswaardig feit is dat sinds 1991 as mee naar huis mag worden genomen.
In 1993 laat Ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek uitvoeren naar de effecten op het milieu door uitstrooiing van de as op een 'dierbaar plekje'. Dit resulteert in 1998 dat verstrooien ook buiten het crematoriumterrein is toegestaan, mits met toestemming van de grondeigenaar.
Bij ongeveer de helft van alle crematies wordt na afloop de as verstrooid op zee.

Gevoelsmatig wordt toch gekozen voor vrijheid, niet afgesloten in een urn of plaatsgebonden aan columbarium, perk of zerk. Veel natuurlijker is de oneindigheid van wereldwijde zeeën en oceanen. Naast deze gevoelsmatige keuze speelt ook heel eigentijds de milieu- en kostenoverweging een belangrijke rol.

Sinds de vorige eeuw verzorgt ~Aqua-Omega verstrooiingen vanuit alle zeehavens, evenals verstrooiingen per schip op de Maas, Waal, IJssel, Neder Rijn, Lek, Oosterschelde bij Bergen op Zoom - Zierikzee - Neeltje Jans, Grevelingen, Hollands Diep, Biesbosch, Nieuwe Merwede bij Dordrecht, Nieuwe Maas te Rotterdam, Delftse Schie te Overschie, Nieuwe Waterweg bij Maassluis, Molenplas en Mooie Nel bij Haarlem, Het IJ te Amsterdam, Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee bij Texel - Harlingen - Lauwersoog - Eemshaven, Noordzee boven Terschelling.

Per vliegtuig vinden verstrooiingen plaats langs de gehele Nederlandse kust inclusief de Waddeneilanden, alsmede boven de Westerschelde, Oosterschelde, Grevelingen, Haringvliet, Biesbosch, Markermeer, IJsselmeer en Waddenzee.

Te voet wordt verstrooid op de meest uiteenlopende locaties in binnen- en buitenland.


Geschiedenis en ontwikkeling Aqua - Omega
Per 7 maart 2011 is Aqua Omega, waardige asverstooiing te land, ter zee en in de lucht in binnen en buitenland, overgenomen door Sebastiaan Smit. Oud-eigenaar John Bassant zal voorlopig werkzaam blijven binnen Aqua Omega en zorg dragen voor een soepele overdracht. Ook in de toekomst zal John als nauw betrokken blijven bij Aqua Omega.

Aqua Omega is een internationale dienstverlener gespecialiseerd in waardige Asverstrooiing te land, ter zee en in de lucht en bied zijn diensten aan nabestaanden en diverse afnemers actief in de Uitvaartbranche. Aqua Omega onderscheid zich door succesvolle introducties van nieuwe afscheidsdiensten in de markt zoals de “Opstapvaarten” en Fly- By vliegverstrooiing. Aqua Omega heeft een vestigingen zowel in Nederland als in Duitsland.

De heer Bassant is in de jaren 90 begonnen als Asverstrooiier. Binnen enkele jaren heeft hij de activiteiten uitgebreid met activiteiten in Duitsland.

Wegens het naderen van de pensioengerechtigde leeftijd en het gebrek aan opvolging heeft de heer Bassant gezocht naar een externe nieuwe eigenaar voor Aqua Omega. Met de verkoop van Aqua Omega aan Sebastiaan Smit heeft de onderneming een ambitieuze en enthousiaste nieuwe eigenaar. Sebastiaan Smit is in het verleden actief geweest als Salesmanager bij Family Cards. Hierdoor heeft hij jarenlange ervaring in de Uitvaartbranche. Sebastiaan Smit neemt de operationele leiding van het bedrijf op zich en John Bassant zal zich geleidelijk terugtrekken als directeur.
Het is de wens en ambitie van aqua Omega om de bewezen succesformule verder uit te bouwen.

Aqua Omega beschikt over een goede marktpositie, bekwame en enthousiaste medewerkers, een groot klantenbestand en betrouwbare leveranciers. Met de nieuwe leiding zal Aqua Omega nieuwe kansen benutten om de marktpositie nog verder uit te bouwen in binnen en buitenland.

Sebastiaan Smit heeft onder privé omstandigheden kennis gemaakt met de activiteiten van John Bassant. Een aantal jaren later zijn ze elkaar weer tegengekomen op Uitvaartbeurzen. Tijdens één van deze ontmoetingen is ter sprake gekomen dat John op zoek was naar een geschikte opvolging. “Geduld in het verkooptraject leidt tot resultaat”, aldus John Bassant.